събота, 21.09.24
7.8 C
София
18 C
Пловдив
15.1 C
Варна
Search Suggestions

      3D-принтирана

      Нов синтетичен материал наречен хиперпластична кост може да е “нов голям пробив“ в реконструктивната хирургия показва ново проучване. Материалът може да се имплантира подкожно, като основа за растеж на нова кост или да замени изцяло костната материя.

      Въпреки, че все още не е използван върху хора, ранни експерименти върху животни изглеждат успешни със “зашеметяващи резултати“ по думи на учени.

      Основното вещество, което се използва за изграждането на изкуствената кост, е минерал наречен хидроксиапатит. Той е много крехък и чуплив, но учените решават този проблем като го смесват с полимер, за да създадат еластичен и издръжлив продукт. Те след това 3D-отпечатват костна присадка от този нов, обещаващ материал и го тестват в различни експерименти.

      „Първият път, когато ние 3D-отпечатохме този материал, бяхме много изненадани да открием, че когато е притиснат или деформиран, отскоча обратно в първоначалната си форма,“ коментира Рамил Шах, един от авторите на проучването и доцент по материална наука в Северозападния университет базиран в Чикаго, по време на пресконференция.

       

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ