събота, 21.09.24
8.8 C
София
14 C
Пловдив
13.3 C
Варна
Search Suggestions

      Инструменти

      ГЕОРГИ ДАСКАЛОВ

      Меглена Кунева реши да се направи на Бойко Борисов и обяви, че ако Трайчо Трайков не събере 200 000 гласа, ще напусне властта. Помощ от приятел. Изглежда напълно откъснато от реалността. Познавам доста хора, които биха гласували за Трайчо, но при тази оферта ще размислят.

      Да видят госпожа Кунева извън властта биха се радвали и сини, и червени. И всякакви. Г-н Трайков има вид на умен човек и не вярвам да не си дава сметка, че успехът му – ако го има, ще бъде употребен, за да съхрани във властта хора, голяма част от които са загубили доверие и в най-добрия случай предизвикват подигравки. В масовия случай са обект на злобни и презрителни коментари.

      Кандидатът на реформаторите имаше добри шансове, особено на фона на конкурентите, но собствените му хора правят каквото могат, за да ги унищожат.

      Това е най-странната предизборна кампания, която съм гледал.

      И в други случаи президентските избори са били използвани инструментално. Например победата на Петър Стоянов през 1996 ускори падането от власт на Виденов и разчисти пътя за победата на СДС на парламентарните избори следващата година.

      През 2001 Георги Първанов спечели, това тури началото на реабилитацията на БСП и в крайна сметка доведе партията до властта няколко години по-късно.

      Но сега кандидатите са сведени напълно до инструменти. Те трябва да гарантират нечие оцеляване. И нищо повече.

      Президентът – тъй или иначе – все повече се превръща в декоративна фигура. В послушен инструмент.

      И това ще отблъсне още повече хора.

      Не мисля, че е случайно. Няма нищо случайно.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ