петък, 20.09.24
19.8 C
София
22 C
Пловдив
20.8 C
Варна
Search Suggestions

      Смъртоносно оръжие за обезлюдяване

      ГЕОРГИ ДАСКАЛОВ

      Покрай един текущ анализ получих данни от НСИ за официалните нетни заплати у нас. През октомври 2016 на трудов договор и с платени заплати са били около 2.2 млн. човека. От тях 60 % вземат нето под 500 лева (!!!), 28 % са между 500-1000 лв. И 9 % между 1000-2000 лв. Над 3000лв. получават 1% от хората на трудов договор.

      Ясно е че сивата икономика е огромна у нас (иначе как да обясниш, че 60% от хората официално вземат под 500 лв., пък куцо и сакато разнася телефони за по 1000-1500 лева), но все пак тези цифри са доста обезпокоителни. Не е и до производителността на труда, която е чисто математическо упражнение – един лекар у нас не преглежда 5 пъти по-малко хора, отколкото колегата си в Германия и един продавач в магазин не обслужва 5 пъти по-бавно, отколкото там.

      Ниските заплати означават липса на клиенти за фирмите, ориентирани към вътрешния пазар (т.е., значително по-голямата част), от което страдат и самите предприемачи – или поне тези в b2c сферата. Като добавим това, че голяма част от бизнеса у нас е в ръцете на хора, които не виждат проблем да си купят новата Седмица веднага като излезе, но не виждат защо трябва да плащат повече от хиляда лева средна заплата, процентите по-горе надали ще се променят особено скоро…

      Това написа наскоро Борислав Стефанов.

      Няколко души пишем тези неща от години и ако някой ни обръща внимание, реакцията е еднотипна. Вие сте прости, не ги разбирате тия работи. Но Борислав Стефанов ги разбира тия работи. 4 години беше директор на Българската агенция за инвестиции – от 2009 до 2013. Учил е в хубави университети и е работил на места, дето не взимат кого да е.

      Можем да вярваме или да не вярваме на официалната статистика, да се уповаваме на уверенията на политиците, че България цъфти и връзва или не, да си играем с числа, които доказват това или онова.

      Но фактите са си факти. Ние не работим 5 пъти по-лошо от германците. А заплатите, както се вижда, изостават около 5 и повече пъти. За пенсиите не ми се отваря дума.

      Тази политика е късогледа не само, защото, както пише Борислав Стефанов, вреди на самите фирми. А и защото точно тя гони хората от България. Гони точно тези хора, които могат да произведат нещо, да добавят стойност, да изкарат парите за социалната политика, за превъоръжаване на армията, за образованието, за всичко.

       

      Те си търсят място в страни, в които виждат, че алчната върхушка не им прибира 4/5 от изработеното. Или, ако се приеме по-меката хипотеза, не разпилява поради некадърност тези 4/5.

      Докато върхушката, тези, които държат лостовете на властта и управляват бизнеса, не осъзнае, че евтиният труд не е никакво инвестиционно предимство, а смъртоносно оръжие за обезлюдяване, няма да помръднем и сантиметър напред, та ако ще да опашем България с магистрали и електронното правителство заработи още утре.

      Но както е прозрял г-н Стефанов в края на своето писание – не се надявайте скоро.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ