вторник, 24.09.24
14.2 C
София
21 C
Пловдив
16.1 C
Варна
Search Suggestions

      Двама души загинаха при земетресение в Нова Зеландия тази сутрин

      Мощно земетресение разтърси Южния остров в Нова Зеландия рано тази сутрин, загинали са двама души. Трусът предизвика свлачища и цунами, нанесе щети на инфраструктурата, съобщи Асошиейтед прес.

      Днешното земетресение с магнитуд 7,8 удари Южния остров малко след полунощ в район, където има предимно малки населени места. Близо до епицентъра се образуваха змиевидни пукнатини по пътищата и свлачища.

      Силни вторични трусове създадоха допълнителен шок за изтощените местни жители, много от които прекараха безсънна нощ навън, търсейки прикритие на по-високи места, за да избегнат вълни цунами.

      Земетресението нанесе щети в столицата Уелингтън, която се намира на над 200 км на север.

      Полицията съобщи, че един човек е загинал в малкия крайбрежен град Кайкоура, а друг – в намиращ се наблизо ски курорт. Още няколко души са получили леки наранявания в Кайоура.

      Премиерът Джон Кий съобщи, че крайбрежието е било залято от двуметрови вълни, но по-късно предупреждението за опасност от цунами е останало в сила само за някои крайбрежни райони. Кий допълни, че няма причина да се смята, че броят на жертвите може да се увеличи.

      В много региони, освен материалните щети върху жилищни сгради, бяха прекъснати автомобилни пътища, движението на влакове и фериботи бе спряно и имаше смущения в електроснабдяването и телефонните линии.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ