Научен състав на Университета в Колорадо (САЩ) установи в хода на проучване, че насекомите съдържат много по-полезни вещества за човека от говеждото месо, информираха американски медии.
Изследователите са решили да разберат, толкова полезна и питателна храна ли е месото и дали оправдава вредата, която се нанася на средата заради неговата употреба. В процеса на експеримента е установено, че насекомите съдържат същите протеини и въглехидрати, дори с 20 % повече от говеждото месо. Например щурците, скакалците, червеите, които хората могат да ядат, съдържат повече калций, магнезий, цинк, мед и манган, отколкото в месото на животните.
Въпреки това, учените са открили и негативи на насекомите като храна – те не разполагат с количеството мазнини, които съдържат говеждото или свинското месо. А това е причината, поради която тази храна насища по-бързо.
В Азия насекомите отдавна присъстват в храната на хората, припомнят изследователите.
Search Suggestions