петък, 20.09.24
14.8 C
София
17 C
Пловдив
16.8 C
Варна
Search Suggestions

      Гръб и лице

      ГЕОРГИ ДАСКАЛОВ

      Евгений Дайнов написал статия, в която предупреждава, че главният прокурор може да вземе цялата власт в държавата. Понеже, пише той, изглежда в момента никой не я иска. Това ми напомня за времето, когато като начинаещ анализатор пишех едни неща за БСП, а Иван Кръстев вика – абе, това сигурно няма да стане, ама може пък и да стане и тогава ще си ударил камбаната.

      Не вярвам, че главният прокурор може да бъде самостоятелен играч. Още повече – политически. Прокурорът е изцяло функция на политическата система и макар Татарчев да обичаше да казва „Над мен само Господ“, „главният“ е доста по-уязвим, отколкото изглежда.

      Пушилката, която в момента се вдига откъм прокуратурата, е вероятно напълно съгласувана с политическата върхушка. Министрите до един, без Бойко Борисов, се привикват в следствието и някои от тях се сдобиват с обвинения. Досега четирима действащи и бивши министри са обвинени, чака се поне още един.

      Не съм съвсем сигурен. Но ми се струва, че обвиненията са по-скоро метод за изпускане на парата. Върхушката – не само ГЕРБ, цялата върхушка – е шокирана от изборите и референдума. Процесът заплашва да излезе от контрол. Резултатите не могат вече да се програмират.

      И затова – министрите на съд. Народът да се радва, че и големците страдат. Имитация. Побългарена версия на румънската борба с корупцията.

      Българите са убедени, че върхушката краде. Но сегашните обвинения не са за кражби и рушвети. Те са за безстопанственост и лоши управленски решения.

      За разлика от българската пушилка, в Румъния вкарват министри и депутати в затвора заради хайдутлък, за рушвети, за доказана корупция. Последният случай – четири години зад решетките за Адриан Северин, бивш министър на външните работи и бивш вицепремиер. Хванаха го като евродепутат да си иска рушвет, за да подкрепи определени закони.

      В България досега няма нито един висш политик, хванат на „калъп“. Излиза, че или българската върхушка може да се пази по-добре от румънската, или че наш`те не крадат.

      Според прокуратурата – те не крадат, просто по определени причини са взели грешни решения, в резултат на което са прахосани едни пари. Така всеки обвинен може с чиста съвест да твърди, че е преследван по политически причини.

      Докато в Румъния не е така. Крадецът си е крадец. И отива зад решетките без значение от коя партия е. По начина, по който се управлява България, наистина няма значение. Те всички са от една партия.

      Поради тази причина мисля, че прокуратурата не се стреми да вземе властта. Тя просто е част от властта, а в момента ѝ услугва. Може отвън да изглежда различно.

      Но не е. Те всички са едно цяло. И си пазят гърбовете.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ