събота, 21.09.24
8.8 C
София
14 C
Пловдив
13.3 C
Варна
Search Suggestions

      Фини прахови частици

      ГЕОРГИ ДАСКАЛОВ

      От няколко дни чета за фините прахови частици във въздуха. Темата е много модерна, cool, както се казва на чист български. Специалистите изчислили, че замърсеният въздух скъсява живота на българите с около една година.

      Решението според тях е просто. Да се забрани използването на въглища – ако не може за производство на енергия, то поне за отопление. Да се забрани горенето на дърва за отопление. Да се мине изцяло на климатици и на солари.

      Да се спрат дизеловите коли и автобуси. Да се ограничи движението на бензиновите. Да се върви изцяло към електрически градски транспорт и към все повече електрически коли.

      Да се правят още ВЕИ-та, възобновяеми енергийни източници, солари и перки.

      Темата е безспорно важна. Тя вълнува много хора, предимно в големите градове, предимно от имотните прослойки, тези, дето са си отвили на масрафа. Тези хора не се различават, или поне им се иска, от европейците. Те искат да имат велосипедни алеи, за да си карат колелетата, паркове, за да си разхождат децата и кучетата, приюти и клиники за домашни любимци.

      И, разбира се, чист въздух. И са абсолютно в правото си.

      В същото време за една също голяма, даже по-голяма част от България, фините прахови частици са най-малкият проблем. Стотици хиляди, даже милиони българи не мислят дали горенето на дърва замърсява въздуха. Мислят дали може да си купят два кубика, за да не мръзнат. Мислят колко време може да работи радиаторът, без да потънат в дългове.

      Велосипедни алеи не им трябват. Кучетата им живеят в дворове и нямат нужда от разходка.

      Това са две различни Българии. Те се вълнуват от различни неща.

      Едните – от фините прахови частици. Другите – от оцеляването.

      Тези с фините частици диктуват обществения дебат, мейнстрийма, както се казва. Тези с не толкова фините частици обикновено не могат да се докопат до мястото, топоса, дето се вика, на което се определя мейнстриймът.

      Тези с фините частици, донякъде оправдано, се смятат за по европейци, по-напреднали, от тези с нефините частици и ги презират. А тези с нефините частици мразят от сърце тези с фините и смятат техните въжделения за откровена перверзия.

      Аз нямам какво да ям, а той се загрижил за глобалното затопляне.

      Тези две Българии, фината и не-фината, иначе някак си живеят заедно в една и съща държава. Но когато дойдат избори, тези с фините частици, или поне представителна част от тях, напира да управлява.

      И тогава тези с нефините частици им показват какво мислят за тях. А фините частици се чудят защо така.

      Защото така.  

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ