сряда, 25.09.24
11.8 C
София
13 C
Пловдив
16.6 C
Варна
Search Suggestions

      Протестите в Румъния не стихват

      Антиправителствените протести в Румъния продължават вече седми ден, въпреки че кабинетът оттегли скандалните поправки в наказателния закон, които декриминализират корупцията и отварят пътя за амнистия на злоупотребили с власт политици.

      В понеделник вечерта отново десетки хиляди се събраха в центъра на столицата Букурещ с искане за оставката на правителството, водено от социалдемократа Сорин Гриндяуну.

      Националната либерална партия и Съюз за спасение на Румъния внесоха в парламента вот на недоверие към кабинета, който ще бъде обсъждан в сряда, а в четвъртък вероятно ще бъде гласуван.

      Малко е вероятно вотът да мине, тъй като управляващата коалиция, в която влизат бившите комунисти и либерал-демократите, разполага със стабилно мнозинство.

      Въпреки това се очертават промени в правителството, след като лидерът на социалдемократите Ливиу Драгня, който щеше да се възползва от поправките и да получи заличаване на двегодишна условна присъда заради изборни злоупотреби, заяви, че е посъветвал министър-предсдателя да уволни министъра на правосъдието Флорин Йордаче.

      Гриндяну каза, че ще изчака да мине вотът на недоверие и след това очаква правосъдният министър да подаде оставка.

      Междувременно бившият премиер Дачиан Чолош подкрепи протестиращите.

      „Никой няма да може повече да управлява Румъния в тайна. Стотици хиляди румънци излязоха на улиците, за да защитят демокрацията, върховенството на закона, за силно правосъдие и общество, базирано на ценности. Стотици хиляди румънци изискват честна, отворена и европейска Румъния. Стотици хиляди румънци изискват различна система на управление: честна, прозрачна, единствено в служба на гражданите“, написа Чолош в социалните мрежи.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ