събота, 21.09.24
20.8 C
София
25 C
Пловдив
24.8 C
Варна
Search Suggestions

      Шоколадът понижава риска от сърдечни заболявания

      Група учени от Дания, САЩ и Канада откриха, че консумирането на умерени количества шоколад понижава риска от сериозни сърдечни заболявания, като аритмия.

      Резултатите от изследването са публикувани в научното списание „Heart“.

      Медиците потърсили данни от допитване за диетично хранене, проведено преди години. В него взели участие над 55 хиляди датчани, а анкетиращите търсели отговор на въпроса, колко шоколад консумират годишно.

      Учените съпоставили данните от допитването с болните, участвали в експеримента. Оказало се, че при почти равномерна употреба на шоколад както млечен, така и тъмен, спада вероятността за развиване на сърдечна аритмия, от която страдат милиони хора по целия свят.

      Така при жените , които регулярно ядат 30 грама шоколад, веднъж седмично, рискът от заболяване пада до 21%, а при мъжете, изяждащи две-три такива порции в седмицата, рискът спада до 23%, поясняват учените.

      Междувременно учените предупреждават, че регулярното и сравнително често консумиране на шоколад, с не особено високо съдържание на какао, може да има обратен ефект и да окаже негативно влияние върху здравето.

       

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ