Консумацията на яйца в Германия е спаднала. Това показва проучване на YouGov, проведено след т.нар. фипронилов скандал. Изследвания показаха, че милиони яйца, произведени в Холандия, са заразени с фипронил – токсичен препарат, който се използва за почистване във фермите.
Препаратът може да увреди бъбреците и щитовидната жлеза, ако попадне в големи концентраци в организма.
Заразени яйца са попаднали в търговската мрежа на 15 европейски страни – Швеция, Франция, Великобритания, Австрия, Ирландия, Италия, Люксембург, Полша, Румъния, Словакия, Словения, Дания, Германия, Белгия и Швейцария, а също и в Хонконг.
Според проучването на YouGov 10 % от германците напълно са изключили яйцата от менюто, всеки четвърти е ограничил консумацията им. 65 % не са се повлияяли и не са променили хранителните си навици.