Боядисаните мандарини, които предлагат в големите търговски вериги могат да предизвикат алергии при децата, алармира пред БНТ проф. Донка Байкова – специалист по хранене и диететика. Плодовете трябва да се измиват със сапун и четка и след това да се консумират, съветва професорът.
В големите търговски вериги предлагат от тези боядисани плодове. Целта на боядисването е да изглеждат сочни и оранжеви, но при измиване пада целия цвят на плода.
От Българската агенция по безопасност на храните уточниха, че боядисването на цитруси не е забранено, но повърхностната обработка може да се извършва само с определени вещества.
От агенцията твърдят, че те са напълно безвредни, тъй като представляват цветни восъци и гланциращи агенти с органичен произход, които не проникват под кората на плода. Съветът на професор Байкова е все пак е плодовете да се измиват със сапун и четка и тогава да се консумират. „Част от тези оцветители са от синтетичен произход рискови са както за поява на свръхвъзбудимост при децата, от поява на кожни обриви или астматични пристъпи – бронхити“, обясни проф.Байкова.