събота, 21.09.24
20.8 C
София
23 C
Пловдив
26.1 C
Варна
Search Suggestions

      Откриха 75-ят международен кинофестивал във Венеция

      На тържествена церемония снощи бе открит 75-ят международен кинофестивал във Венеция. На събитието на британската актриса Ванеса Редгрейв бе връчен почетния „Златен лъв“ за принос в киноизкуството. 
       
      Кариерата на 81-годишната актриса отбеляза завиден старт още през 1966 г., когато се снима наведнъж в 4 филма. Носителка е на много авторитетни награди, включително и „Оскар“. До ден днешен Редгрейв е една от най-търсените актриси в световното авторско кино. На тазгодишния кинофестивал ще има специална прожекция на филма на младия френски режисьор Жюлиен Ланде „Писмата на Асперн“ , в който тя играе една от ролите.
       
      За премиерно показване бе избран новият филм на американския режисьор Деймиън Шазел „Първият човек“. Той участва в конкурсната програма.На предварителната прожекция за пресата преди галапремиерата филмът получи положителни, но не и възторжени отзиви, както се очаква за потенциален претендент за „Оскар“. 
       
      Филмът е претоварен с огромно количество технически детайли, като не е лишен и от сантименталност: Армстронг е посветил полета си на паметта на своята рано починала дъщеря, твърдят създателите. Голямо място е отделено на Джанет Армстронг (в ролята Клеър Фой), която е притеснена за съпруга си.
       
      Носителят на наградата „Златен лъв“ и „Оскар“ за миналата година с филма „Формата на водата“,  Гийермо дел Торо се завърна във Венеция като председател на журито.
       
      Освен звездите на киното на събитието присъства  и вицепремиерът и министър на вътрешните работи на Италия Матео Салвини, който тези дни е в епицентъра на политическите бури заради  кризата с мигрантите. Президентът Серджо Матарела се отказа от присъствие на откриването, спазвайки траур по загиналите при рухването на моста в Генуа на 14 август.
       
      Заради засилващите се всяка година мерки за сигурност властите във Венеция обявиха, че може да ограничат туристическия поток в града.  Кинофестивалът съвпада и с провеждащото се в момента архитектурно биенале.
       
      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ