вторник, 24.09.24
11.3 C
София
10 C
Пловдив
14.9 C
Варна
Search Suggestions

      Хайко Маас: Германците трябва да се борят срещу расизма

      Германският външен министър Хайко Маас призова гражданите да се борят с расизма и да защитят демокрацията след крайно десните протести в Кемниц.

      „За съжаление в нашето общество се е разпрострял комфорт, който трябва да преодолеем“, каза той в интервю за вестник Bild am Sonntag .

      Маас също призна, че поколението му е било предадено на свобода, върховенство на закона и демокрация. „Не трябваше да се борим за това и понякога го приемаме за даденост“, каза той.

      Той призова цялото общество да спаси репутацията на Германия. „Ако поздравът на Хитлер се показва отново по улиците ни днес, това ще бъде позор за нашата страна“

      „Ние трябва да се изправим пред десните екстремисти, не можем да се измъкнем, трябва да покажем лицата си срещу неонацистите и антисемитите“, каза той. „Само тогава репутацията на Германия няма да бъде трайно нарушена от ксенофобски престъпления“.

      Демонстрациите в Кемниц бяха предизвикани от смъртоносния скандал, който избухна в немския град в ранните часове на неделя (26 август). Това, което започна като война от думи, доведе до смъртта на 35-годишен мъж. За убийството бяха задържани двама имигранти. Часове по-късно спонтанни протести срещу мигранти тръгнаха по улиците на Кемниц.

      Според Маас неговите европейски колеги „много често“ го питат за десните екстремистки походи в Кемниц. Що се отнася до ксенофобията, десния екстремизъм и расизма, той каза, че къч Германия с право има особена критика.

      Междувременно министърът на правосъдието Катрина Барли (SPD) заяви пред Билд , че разследванията в Кемниц трябва да изяснят до каква степен десни екстремистки мрежи стоят зад демонстрациите и ксенофобските бунтове.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ