събота, 21.09.24
20.8 C
София
25 C
Пловдив
24.8 C
Варна
Search Suggestions

      Стабилизираха структурата на „Нотр Дам“

      Архитекти и строителни работници стабилизираха структурата на емблематичната парижка катедрала „Нотр Дам“ няколко дни, след като тя бе повредена при огромния пожар. Говорителят на катедралата увери, че вече няма риск от срутване на стените й. Пожарникарите са ги охладили и в църквата вече няма „горещи точки“.

      Разследващите пожара смятат, че той е инцидент и проучват многобройни фактори, които може да са допринесли за неговото избухване. Най-вероятната причина е късо съединение.

      Разследващите полицаи все още не могат да влязат в „Нотр дам”, защото не са приключили работите по укрепването на структурите, а сводовете остават крехки. На острова, на който се намира храмът, достъпът е забранен и никой не е влизал в изгорялата катедрала.

      На фона на добрите новини за „Нотр Дам“, съобщени от говорителя на пожарната, енориашите в прочутата катедрала отпразнуваха Разпети петък в близка църква. Те се помолиха за увредения архитектурен шедьовър и отпразнуваха спасяването на реликвите, сред които е и Тръненият венец на Исус Христос.

      Продължава дарителската кампания за събиране на средства за реставрацията на изпепеления покрив на „Нотр дам”. Срещу нея възразиха „Жълтите жилетки”, които призоваха парите да отидат за бедните. Днес предстои пореден протест на движението, които не се съобразиха с призива за прекратяване на демонстрациите след пожара на катедралата.

      Междувременно във Франция започна разследване на „организирани измами“ срещу лица, отправяли измамнически призиви за дарения под предлог, че са за възстановяването на опустошената от пожар катедрала „Нотр Дам“, съобщи прокуратурата в Париж.

      В изявление Фондацията за културното наследство съобщи днес, че е сигнализирала парижката прокуратура и Гугъл за измамническия сайт. В сряда фондацията съобщи, че е била уведомена за много измами във Франция и в чужбина и подчерта, че не е набирала дарения по телефона, по пощата или по интернет.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ