вторник, 24.09.24
14.2 C
София
21 C
Пловдив
16.1 C
Варна
Search Suggestions

      „Затруднения с газа само, ако Киев и Москва не се разберат“

      България си е написала домашното и не изпитва дефицит на природен газ. Toва твърди председателят на парламентарната комисия по енергетика Валентин Николов.

      Коментарът му е по повод съмненията, че страната ни може да остане без газ. Такъв риск се появи, след като Москва отказа да води преговори за транзит на газ с Украйна с посредничество на Европейския съюз (ЕС).

      “Ако поради една или друга причина не е възможно преминаването на газ от Турция към Европа и не се постигне споразумение с Украйна, ще последват големи затруднения”, каза депутатът от ГЕРБ пред Радио Фокус. 

      “България ще може да си търси правата чрез арбитраж и чрез ЕС”, каза Николов. Защото нямало “да бъде пострадала само тя”.

      Според шефа на енергийната комисия „най-лошият сценарий”обаче бил „малко вероятен”. “Защото транзитът на газ преминава през Полша за Германия и Словакия, а доверието към „Газпром“ ще бъде загубено, а те не биха допуснали това”.

      Валентин Николов допълни, че страната ни работела по “намиране на решения и за най-неблагоприятната ситуация”. Той припомни, че „Булгаргаз“ направи търг за доставка на газ от Гърция. Той преминал “успешно и количества газ вече преминават през реверсивната връзка”.

      Също така той спомена, че в сряда предстои и да направим първа копка на тръбопровода, който ще свърже Трансанадолския тръбопровод с нашата система.

      Постоянно се следяли количествата газ в хрнаилището в Чирен. С тях ниха могли да се покрият дефицитите през определен период от време. “Съществува румънската връзка, която за съжаление все още не може да връща газ към България”, призна Валентин Николов.

      Според него с помощта на ЕК румънците са се съгласили “да направят подстанция или нагнетателна станция, с която да черпим румънска газ“.

      Валентин Николов допълни, нито „Газпром“ има интерес да се случи най-лошият вариант, нито ЕС. „Или преговорите ще продължат или транзитните трасета ще трябва да са готови до тогава, т.е. до края на 2020 година“, увери той.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ