Search Suggestions
      четвъртък, 16.01.25
      Search Suggestions

          Преди 326 години е създадено шампанското

          Преди 326 години, на днешния ден бенедиктинският монах Пиер Периньон създава шампанското. Въпреки че първото голямо производство на пенливо вино е около 1535 г. в областта Лиму, Франция, заслуга на Периньон е подобряването на технологията на производство на шампанско вино и неговото качество. Защитено още с договора от Мадрид през 1891 година, само пенливото вино от областта Шампан във Франция може да носи името шампанско. Правилото на шумящата напитката е, че тя се прави в повечето случаи от няколко сорта вино и след вторична ферментация.

          Френската област, производител на пенливото вино е най-северната в лозарските райони там, и се простира върху басейна на древно вътрешно море. Най-добрите изби за шампанско са около Реймс и Еперне, където и до днес шампанско се прави от сортовете пино ноар, шардоне и пино мюние. След изобретяването на бутилката от дебело стъкло в Англия преди 316 години и съхранението на напитката не е проблем.

          Интересен факт е, че бутилките, в които са налива шампанското издържат три пъти по-високо налягане от автомобилните гуми, а в зависимост от степента на на добавени захари пенливото вино се дели на няколко категории – сладко, полусухо, сухо, екстра сухо, почти изцяло сухо или изцяло сухо.

          СВЪРЗАНИ НОВИНИ

          ОСТАВИ КОМЕНТАР

          Моля, въведете коментар!
          Моля, въведете името си тук

          - Реклама -
          - Реклама -
          ТОП ДНЕС
          ТОП 14 ДНИ
          Зареждане…
          Зареждане…
          Search Suggestions
              Search Suggestions