понеделник, 23.09.24
14.2 C
София
21 C
Пловдив
16.1 C
Варна
Search Suggestions

      България отговаря в Страсбург заради ромите от Войводиново

      България ще отговаря пред Европейския съд по правата на човека в Страсбург, заради разрушените къщи на ромите от пловдивското село Войводиново. Това стана ясно, след като в съда беше заведено дело с име „Пакетова и други срещу България”. Жалбоподатели са Анка Пакетова, роднина на част от ромите, обвинени за побоя над 33-годишния командос Валентин Димов. Техен процесуален представител в Страсбург ще бъде председателят на Български хелзинкски комитет Красимир Кънев.
      „Твърдим, че са нарушени три разпоредби на конвенцията за защита на правата на човека. Ромите са били подложени на нечовешко и унизително отношение и на дискриминация с прогонването им и отказа на управника на Войводиново и на служителите на реда да ги допуснат обратно.”, коментира Кънев. 
       
      Припомняме, че побоят над  командоса беше нанесен навръх Богоявление миналата година от братята Асен и Борис Пакетови от местната махала, защото им направил забележка за неправилно пресичане. Това доведе до масови протести сред местните хора и събаряне на постройките на ромите, които буквално бяха изгонени от селото.
       
      Заради съборените къщи ромите заведоха и 59 дела в българския съд, 17 от които, вече прекратени, срещу кмета на селото и началника на полицията.
       
       
       
       
      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ