четвъртък, юли 25, 2024
20.8 C
София
23 C
Пловдив
22.1 C
Варна
НачалоБългарияБг земеделците мамят с домати

Бг земеделците мамят с домати

Земеделците най-често се опитват да лъжат държавата с отглеждането на домати, заявявайки подпомагане по схемите за обвързана подкрепа. Това заяви директорът на Държавен фонд „Земеделие“ Васил Грудев.
Заради все по-честите измами през настоящата година инспекторите на фонда са проверили 50% от заявените за субсидиране площи.
Схемата за обвързано с производството подпомагане е важна за дребните земеделски производители, но позволява и лесни измами. Преди години например, България стана най-големият производител на тикви в ЕС, тъй като субсидията за тях беше по-висока от себестойността им, затова фермерите масово засяха тази култура. Сега доматите ги заместиха. Проверките на Държавен фонд земеделие сочат, че на 11 000 дка, заявени за подпомагане, всъщност не е било засадено нищо. По документи на тази площ са били засадени домати и краставици. Хванатите в измама обаче, няма да получат субсидия за обвързано подпомагане, а ако натрупаните санкции са по-големи, ще бъдат удържани от схемата за плащане на площ.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Реклама - spot_img

НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

Зареждане...

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ