понеделник, 23.09.24
24.2 C
София
27 C
Пловдив
25.3 C
Варна
Search Suggestions

      “Климатична стачка” с приз за 2019-а

      Още преди да е изтекла настоящата 2019-а, може да се похвали, че вече има свое словосъчетание. Според авторитетното световно издателство “Харпър Колинс”, публикуващо тълковен речник на английския език и правещо такава класация всяка година, думите за отминаващите 365 дни са “климатична стачка”.
       
      Тази година понятието е използвало 100 пъти по-често в сравнение с миналата. Причина са набиращите популярност протести под наслова стачка за климата, вдъхновени от 16-годишната Грета Тунберг. 
       
      Припомняме, че миналата година Тунберг започна всеки петък да прави подобни стачки, изразяващи се в напускане на учебните занятия, за да привлече вниманието върху необходимостта от повече усилия в борбата с климатичните промени. 
       
      Примерът беше последван от ученици и студенти от много страни по света. На места в тези протести за климата се включиха около 1 милион души.
       
      В речника на Харпър Колинс са добавени и понятията “инфлуенсър” – човек, чието мнение има значение пред определена аудитория, “хоуп-пънк” – телевизионен жанр, целящ да поражда оптимизъм и позитивно мислене, “дийпфейк” – методика на синтез на изображението, основаваща се на изкуствен интелект, както и думата  “небинарен”, определяща хора с неутрален пол, тоест, които предпочитат да не се идентифицират нито като мъж, нито като жена.
       
      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ