понеделник, 23.09.24
24.2 C
София
27 C
Пловдив
25.3 C
Варна
Search Suggestions

      Мария Габриел: Образованието е обединяващата кауза

      Образованието е кауза само по себе си, но то е обединяваща кауза. Ние говорим в един глас с държавата-членка, с парламента и с всички вас. За нас европейците зад всяка дума стоят ценностите. Имаме нужда от компас и именно ценностите и човешкото достойнство са точно такъв в това забързано и конфликтно време. Това заяви еврокомисарят Мария Габриел на откриването на конференцията „Ролята на образованието за насърчаване на фундаменталните ценности на ЕС“ днес.

      Според еврокомисарят сме изправени пред три основни предизвикателства – цифровизацията, климатичните промени и демографската криза.

      „Ценности ни обединяват, образованието не се отнася само до това, което по-късно ще ни трябва в живота, а и за откриването на себе си. Не се справяме сами, а като общество им давам отговори. Трябва да съчетаем образователните ни системи, за да ги познават учениците и учителите и да познават многообразието на Европа. Много важно е да стимулираме многоезичието. Зад езиковото многообразие се крие култура. Само 3% от младите са участвали в програмата „Еразъм“ Трябва да има повече възможност за мобилност. Трябва да се запази уникалността на всяка държава – членка, на всеки регион. Практически това ще ставане чрез създаването на европейски университети – академичната общност, бизнеса и младите трябва да кажат от какво се нуждае“, подчерта Мария Габриел в словото си.

      Еврокомисарят обеща до 2021 година да бъде създадена електронна европейска студентска карта, която да облекчи мобилността и да подпомогне обмена на документация. По думите й също така е необходим силен бюджет за програма „Еразъм“ и силен бюджет за“Хоризонт Европа“.

      „Имам намерението да създам програма „Зелен Еразъм“. Давайте идеи, млади хора“, отправи своя апел Габриел.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ