вторник, 24.09.24
25.8 C
София
29 C
Пловдив
25.1 C
Варна
Search Suggestions

      Вижте повече информация за новия хантавирус, от който почина китайски гражданин

      Наскоро световните медии разпространиха новина за появата на Нова зараза „хантавирус“, което даде повод на мнозина да се разтревожат, че ще се появи евентуално ново огнище на фона на глобалната пандемия. Но тези опасения нямат основание.

      Припомняме Ви, че китаец почина в провинция Юнан, а по-късно даде положителна проба за хантавирус. 

      Белодробният хантавирусен синдром (HPS – Hantavirus Pulmonary Syndrome) е най-новото притеснение сред интернет потребителите. 

      Мъжът, който почина в Китай, даде положителна проба за хантавирус. След като новината се разнесе онлайн, хората започнаха да се притесняват, оставайки с впечатлението, че става въпрос за „съвсем нов“ вирус, произхождащ от азиатската страна, който ще се превърне в пандемия, точно като COVID-19.

      Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) определят белодробния хантавирусен синдром (HPS) като „тежко, понякога фатално, респираторно заболяване при хората, причинено от инфекция с хантавируси“. 

      Симптомите на хантавирус включват умора, треска и мускулни болки, особено при големите мускулни групи. Хората може да изпитат главоболие, виене на свят, втрисане и коремни проблеми, като повръщане и диария. Късните симптоми на HPS включват задух и изпълване с течност на белите дробове.

      За разлика от коронавируса, хантавирусът не се пренася във въздуха. HPS не може да се предава от човек на човек. Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) отбелязват, че човек може да се зарази с хантавирус чрез контакт с урина на гризачи, слюнка или изпражнения. Няма доказателство, че хантавирусът може да се предава от един човек на друг.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ