вторник, 24.09.24
15.8 C
София
20 C
Пловдив
23.9 C
Варна
Search Suggestions

      Асошиейтед прес: Комунистическото мълчание превърна Ухан във втори Чернобил

      Съдбата на света се определи от шест фатални дни. Шест дни, които повториха историята от пролетта на 1986 година, когато Украйна скри истината за Чернобил. Шест дни, заради които днес светът живее във време на пандемия.

      Комунистическият режим в Китай е решил да скрие потенциалната опасност от COVID-19, която започна от Ухан. Десетки хиляди жители на 11-милионният град се събирали на пиршества, милиони пътували за празненствата по случай Китайската нова година. Властите обаче знаели, че предстои адът да се настани в Ухан. Шест дни по-късно епидемията от COVID-19 започнала.

      На седмият ден президентът на Китай Си Дзинпин се обърнал към народа си. Датата – 20 януари. Тогава всички разбрали за коронавируса. 3000 души обаче вече били заразени заради мълчанието. Това показват документи, до които са се добрали журналисти от “Асошиейтед прес”.

      Още в началото на януари един лекар в Китай се опита да предупреди обществото за нов и много опасен коронавирус. Започнал да алармира свои колеги, за да се вземат навременни мерки. Вместо държавата да застане зад него обаче, полиция била изпратена на вратата му, за да му напомни, че подобни своеволия не се приемат особено добре.

      Още тогава стана ясно, че Китай може би се е опитал да скрие не просто от гражданите си за епидемията, но и от целия свят. Сега тези опасения са подкрепени от данни.

      Закъснението между 14 и 20 януари не е било нито най-дългото, нито единственото в реакцията на Китай и другите държави на заразата. Но то е било критичното, защото е било в самото ѝ начало. Ако Пекин не се е опитал през тези дни да върви по въже между алармирането на населението и избягването на масова паника, днес светът, нямаше да отчита над 2 милиона носители на вируса и над 126 000 жертви.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ