вторник, 24.09.24
22.4 C
София
25 C
Пловдив
19 C
Варна
Search Suggestions

      „Застрашена е идентичността на българските общности в Украйна“

      „Решението на Украйна да раздроби населения с българи Болградски район ще бъде тежък удар срещу най-голямата наша общност зад граница и ще обезличи българската диаспора“. Това заяви лидерът на НФСБ и председател на групата за приятелство с Украйна Валери Симеонов днес от трибуната на Народното събрание. Той съобщи за подготвяна от украинската държава административно-териториална реформа, която сериозно застрашава правата и интересите на нашите сънародници.

      „Това е най-голямата българска общност зад граница, над 200 години нашите сънародници живеят в този компактен район и са лоялен партньор на украинската държава. Във всичкото това време Болградският район е самостоятелна административна единица“, посочи Валери Симеонов. 

      „Решението на Украйна нарушава постигнатите досега договорености“,  подчерта Валери Симеонов. Пред БНТ по-рано той припомни, че по негово настояване бяха проведени среща на премиера Борисов с предишния президент Петро Порошенко – на 5.10.2018 г. в Одеса по проблемите на българската общност, а на 31 януари 2020 г. – конферентен разговор с настоящия държавен глава Володимир Зеленски. 

      „И в двата случая бе гарантирано запазването на целостта на Болградски район, лично аз бях свидетел на това“, каза Валери Симеонов . 

      Той бе категоричен, че е под въпрос подкрепата на България към приемането на Украйна в Европейския съюз и НАТО, тъй като се нарушават Европейската харта за местно самоуправление и Рамкова конвенция на Съвета на Европа. 

      С нарочна Декларация, предложена от Симеонов, Народното събрание на Република България декларира своето категорично несъгласие с подготвяните административни промени. Декларацията бе подкрепена от „Обединени патриоти“, ГЕРБ и Воля.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ