вторник, 24.09.24
23.8 C
София
26 C
Пловдив
26.1 C
Варна
Search Suggestions

      Пол Уилън няма да обжалва присъдата си за шпионаж

      Бившият американски морски пехотинец Пол Уилън, който миналата седмица беше осъден на 16 години затвор в Русия по обвинения за шпионаж, се надява да бъде освободен като част от размяна на затворници с Съединените щати, заяви неговия адвокат, предаде новинарската агенция Интерфакс.

      Следователно Уилън няма да обжалва присъдата, но вместо това ще организира консултации с Западни дипломати за основанието да поиска помилване от президента Владимир Путин, Интерфакс цитира Владимир Жеребенков.

      Уилън, който притежавва американски, британски, канадски и ирландски паспорти, беше задържан от федерални агенти на руските служби в хотелска стая в Москва на 28 декември 2018 г.

      Русия твърди, че в 50-годишния мъж е намерена флашка, съдържаща класифицирана информация. 

      Уилън, който пледира, че е невинен, твърди, че е бил натопен и си е мислел, че на флашката, дадена му от руски познат, е имало снимки от почивка.

      „Днес се срещнахме с него (Уилън) в ареста и след дискусия беше решено да не обжалваме присъдата, защото той не вярва в руското правосъдие“, Интерфакс цитира Жеребенков.

      Той се надява, че ще бъде заменен в близкото бъдеще за Руснаци, които са били осъдени в САЩ.

      Преди Жеребенков е заявил, че мисли, че Москва иска да размени Уилън за двама руснаци държани в американски затвор – търговецът на оръжия Виктор Бут и пилотът Константин Йорошенко, който беше обвинен в конспирация за внасяне на кокаин. 

      Говорителят на Путин Дмитрий Песков заяви, че в четвъртък Кремлин е разбрал за решението на Уилън да не обжалва присъдата, но отказа да коментира повече.

      Американският държавен секретар Майк Помпео заяви миналата седмица, след като съдът осъди Уилън на 16 години затвор, че присъдата е предизвикала възмущение във Вашингтон. Американският посланик в Москва Джон Съливан нарече процеса му „подигравка с правосъдието“.

       

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ