събота, 21.09.24
15.8 C
София
19 C
Пловдив
16.8 C
Варна
Search Suggestions

      Меркел призова Европа да се замисли за свят без лидерството на САЩ

      Loading the player...

      Европейските държави трябва сериозно да помислят за нова реалност, към която САЩ може да не се стремят и както преди, да играят ролята на световен лидер. Германският канцлер Ангела Меркел изрази това мнение в интервю, публикувано в петък пред няколко европейски вестника, включително The Guardian.

      „Израснахме с известно схващане, че Съединените щати искат да бъдат световна сила. Ако сега САЩ искат да спрат да играят тази роля по собствена свободна воля, ще трябва сериозно да помислим за това“, заяви канцлерът.

      Думите й бяха отговор на изявленията на президента на САЩ Доналд Тръмп, който преди това обяви решението си да намали контингента в Германия от 35 на 25 хиляди души, тъй като Берлин не харчи достатъчно за отбрана в рамките на НАТО. Според европейски и американски медии това решение е взето без консултации с Германия или други страни от съюза. По-късно държавният секретар на САЩ Майк Помпео, изказвайки се в германския фонд „Маршал“ в Брюксел, заяви, че изтеглянето на войски от Германия ще бъде част от стратегическа преоценка на разполагането на американските войски по света – в Африка, Азия и Европа.

      „Американските войски в Германия помагат да се защити не само Германия и европейската част от НАТО, но и интересите на Съединените щати. Ние в Германия знаем, че трябва да харчим повече за отбрана, постигнахме значително увеличение [на разходите] през последните години и ще продължим този път за изграждане нашите военни възможности „, каза Меркел.

      В същото време тя изрази надежда за поддържане на отбранителното сътрудничество със САЩ. „Погледнете света, Китай или Индия. Има основателна причина да останете отдадени на трансатлантическата отбранителна общност и нашия общ ядрен чадър. Но, разбира се, Европа трябва да понесе по-голяма тежест [от разходите], отколкото по време на Студената война“, каза тя.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ