понеделник, 23.09.24
4.8 C
София
12 C
Пловдив
15.3 C
Варна
Search Suggestions

      БНС-Еделвайс създала своя военна структура

      Неправителствената организация Български национален съюз-Еделвайс, известна най-вече с ежегодното организиране и провеждане на предизвикващи крайно обществени реакции Луковмарш, ще бъде подложена на съдебен контрол. 

      Прокуратурата в лицето на Обвинител номер 1 е поискала от Софийски градски съд да разгледа искането за дерегистрация на движението. Магистратите са счели, че искът е допустим и дело ще има.

      Според държавното обвинение  „БНС – Еделвайс“, регистрирано като  сдружението с нестопанска цел, извършва дейност, която противоречи на Конституцията – насочена е към расова, етническа и религиозна вражда и чрез създаване на военизирана структура.

      Прокуратурата е установила множество публични изказвания на членове на ръководството на сдружението и активисти, в които се съдържа насърчаване към насилие и език на омраза, основан на религиозна, расова и полова принадлежност, антисемитска пропаганда и др.

      Констатирано било също, че организацията е създала и своя военизирана структура, като са били открити и иззети множество незаконно притежавани огнестрелни оръжия, боеприпаси, дрехи с полицейски атрибути и др. в дома на активист на БНС-Еделвайс.

      Също така организацията извършва дейност чрез представляващ орган – управителен съвет, които няма необходимия по закон определен брой членове в състава си. Установено е, че от 27.01.2020 година се извършва дейност чрез управителен съвет, състоящ се от двама души, а според разпоредбите на закона се изискват минимум трима членове.

      Съдът е приел и представените множество доказателства, обосноваващи необходимостта от прекратяване регистрацията на неправителствената организация. Съдебно заседание е насрочено за 05.10.2020 г.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ