събота, 21.09.24
8.8 C
София
14 C
Пловдив
13.3 C
Варна
Search Suggestions

      Седем македонски паметника в Скопие станаха гръцки

      След паметниците на Александър и Филип, още седем паметника на моста в Скопие „Око“ получиха нови метални плочи с обяснението, че лицата, които представляват, са част от древната елинска история. Това предаде местния „Канал 5“.

      Паметниците на Персей и Архелай I получиха ново обяснение. Добавеното обяснение идва в резултат на задължението на Северна Македония по споразумението за разрешаване на спора за името с Гърция. Един от членовете от споразумението между двете страни гласи:

      „Втората страна ще прегледа състоянието на паметниците, обществените сгради и инфраструктурата на нейна територия и, ако те по някакъв начин се отнасят до древната елинска история и цивилизация, която е неразделна част от историческото или културното наследство на Първата страна, ще предприеме подходящи корективни мерки и действия за ефективно справяне с проблема и осигуряване на зачитане на такова наследство.“

      Премиерът Зоран Заев наскоро говори за изпълнението на Преспанския договор, заявявайки, че очаква гръцкото правителство, водено от Мицотакис, да изпълни задълженията си по споразумението.

      Освен смяната на табелите, незавършено задължение от Преспанския договор остават търговските марки. Сформирана е комисия, която има за цел да намери решение как продуктите от двете страни ще използват марката Македония. За изпълнението на задачата, комисията има срок от три години.

       

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ