неделя, 22.09.24
17.4 C
София
21 C
Пловдив
20.8 C
Варна
Search Suggestions

      Шведските медицински сестри напускат масово заради голямото натоварване

      Тази година шведското здравеопазване загуби голям брой лекари и медицински сестри. Председателят на профсъюза на Асоциацията на здравните работници Синев Рибейро обяснява, че многобройните съкращения в тази област са свързани с трудната трудова ситуация по време на пандемията. „Много от работниците работеха много усилено извънредно и през лятото не успяха да си починат“, твърди шефът на профсъюза.

      Претовареният персонал е много опасен, смята той. Уморените хора могат да грешат. И лекарите трябва да работят много. „Някои членове на синдикатите ми казаха, че искат да напуснат, за да могат да си направят почивка и след това да се върнат към професията. Това е техният вик за помощ“, каза Рибейро.

      За мащабите на настоящата катастрофална ситуация може да се съди по няколко факта. Например инфекциозното отделение на болница „Дъндерид“ загуби 34 от 50 медицински сестри тази година. На тяхно място са наети 28 нови работници, чийто общ трудов стаж е не повече от 5 години. Също така болницата на най-големия шведски медицински институт Каролинска отменя всички планирани детски операции. 110 висококвалифицирани детски педиатри са прехвърлени за лечение на COVID-19 при възрастни, информира началникът на профсъюза.

      Правителственият финансов съветник на Стокхолм Ирен Свенониус определя ситуацията със здравеопазването в Стокхолм като „изключително напрегната“. Тя твърди, че всичко се развива в много по-лош сценарий, отколкото прогнозира шведската агенция за обществено здраве.

      Към момента в Швеция са потвърдени 320 098 случая на коронавирус от началото на пандемията, смъртните случаи са 7514.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ