неделя, 22.09.24
23.5 C
София
25 C
Пловдив
24.3 C
Варна
Search Suggestions

      ИЗВЪНРЕДНО: 21 души загинаха при маратон в Китай

      21 души загинаха след като градушка, леден дъжд и силен вятър удариха бегачи, участващи в 100 килоетров ултрамаратон в планинска част на Северен Китай, пише британският вестник The Guardian.

      Повече от 700 спасители и армейски персонал използваха термовизионни дронове и радарни детектори, за да се опитат да намерят бегачите, застигнати от бурята в състезанието в каменната гора на Йелоу Ривър близо до Байин в северозападната провинция Гансу, съобщиха местни служители.

      „Около обяд етапът на състезанието между 20 и 31 км беше внезапно засегнат от катастрофално лошо време. За кратък период от време в района внезапно паднаха градушки и леден дъжд и духаше силен вятър. Температурите спаднаха рязко ”, каза в неделя кметът на град Байин Ян Сючен.

      Спасителните екипи бяха изпратени, но около 14:00 метеорологичните условия се влошиха и състезанието веднага бе прекратено, а местните власти изпратиха още спасители на помощ, добави Ян. Използвана е специализирана спасителна техника и екипировка, включително радари и дронове с термокамери.

      „Този инцидент е нещастно събитие, причинено от внезапни промени във времето в конкретния район“, каза той и добави, че провинциалните власти ще разследват допълнително причината за него.

      Температурите в планинския терен спаднаха още повече през нощта, съобщи агенция Xinhua, правейки търсенето и спасяването „по-трудно“.

      През уикенда в повечето части на Гансу се прогнозира „значителен“ спад на температурите, но потребителите в китайските социални медии изразиха гняв, че местните служители не са успели да планират лошо време.

      „Защо правителството не прочете прогнозата за времето и не направи оценка на риска?“ пише един коментатор.

      „Това е изцяло предизвикано от човешки грешки бедствие. Дори времето да е неочаквано, къде бяха плановете за действие при извънредни ситуации? “

      На брифинг за новините в неделя служителите на кметството в Байин се поклониха и се извиниха, казвайки, че са натъжени от трагичната смърт на бегачите и че ще понесат отговорността за трагичния инцидент.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ