неделя, 22.09.24
12.8 C
София
20 C
Пловдив
21.5 C
Варна
Search Suggestions

      ЕС с действия срещу Унгария заради закона против ЛГБТ

      Европейската комисия ще предприеме директни действия срещу Унгария след планираните нови ограничения на правата на ЛГБТ, заяви в сряда ръководителят на изпълнителната власт на институцията.

      „Унгарският законопроект е срам“, заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен пред журналисти в Брюксел. Тя подчерта, че ЕС няма да направи компромис с принципи като човешко достойнство, равенство и зачитане на правата на човека.

      Наредих на своите отговорни комисари да пишат на унгарските власти, за да изразят нашите правни опасения, преди законопроектът да влезе в сила“, допълни тя.

      Във вторник Германия, Нидерландия, Швеция, Франция, Ирландия и други европейски държави осъдиха Унгария заради новия закон.

      В допълнение, ЕС отдавна обвинява Унгария в подкопаване на върховенството на закона и започна официално правно разследване на правителството на Орбан.

      В Брюксел твърдят, че за едно десетилетие на власт Орбан е използвал публични пари, включително средства от ЕС, за изграждане на лоялен бизнес елит, като същевременно е ограничил независимостта на медиите, неправителствените организации и университетите, настояват критиците му.

      От своя страна Орбан заяви, че отрича да е подкопавал унгарската демокрация и е категоричен, че се бори за спасяване на християнски ценности от неолибералната идеология.

       

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ