неделя, 22.09.24
12.8 C
София
20 C
Пловдив
21.5 C
Варна
Search Suggestions

      Абортът вече е човешко право в Европейския съюз

      В края на седмицата Европейският парламент обяви правото на аборт като човешко право. Това се случи с приетата в четвъртък резолюция, чиято основна цел е да противодейства на ограничаването на правата на жените в страни като Полша и Малта.

      В Полша миналата есен Конституционният съд взе решение, че абортите, извършени заради непоправими дефекти на плода – включващи редица състояния от синдром на Даун до фатални заболявания – са незаконни. С това решение абортите в страната станаха на практика невъзможни, като изключения се допускат само при изнасилване, кръвосмешение и заплаха за живота или здравето на жената. Медици в силно религиозната страна обаче използват религията като аргумент, за да откажат аборт дори и при такива случаи.

      Ограниченият достъп до процедурата обаче не спира абортите, дори напротив – извършват се много незаконни и опасни аборти, а много жени избират и да напуснат страната, за да извършат процедурата в съседни държави. Официална статистика за загиналите жени при опит за такива аборти разбира се няма.

      Резолюцията беше приета с 378 гласа „за“ и 255 – „против“.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ