неделя, 22.09.24
7.8 C
София
15 C
Пловдив
16.8 C
Варна
Search Suggestions

      Днес стават ясни новите шест предложения за европейски делегирани прокурори

      Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет прави втори опит да попълни 10-членната квота на България в Европейската прокуратура.

      В два последователни дни съдебните кадровици изслушват 19-те кандидати, желаещи да са част от екипа на европейския главен прокурор Лаура Кьовеши, а кои ще са шестте български номинации ще стане ясно по-късно днес.

      Списъкът със събралите най-много гласове ще бъде изпратен до Колегиума на Европейската прокуратура, а решаваща дума дали те да бъдат назначени ще е на Лаура Кьовеши.

      Повторението на процедурата беше активирано от спешно посещение у нас на Европейския главен прокурор. А то беше провокирано от непопълнената българска квота за европейски делегирани прокурори.

      При първото ѝ издание –  от десетте избрани магистрати, екипът на Лаура Кьовеши одобри само четирима. След като дълго нямаше реакция от Прокурорската колегия последва и визитата ѝ през юни в София, за да каже на съдебните кадровици, че България е поела ангажимент да излъчи десет европейски делегирани прокурори и това не подлежи на предоговаряне.

      20 са последно кандидатите за шестте вакантни места.

      Изслушването през първия ден (в четвъртък) премина по-скоро вяло, а главният прокурор Иван Гешев по-често се изключваше от заседанието на Прокурорската колегия. 

      Както и при първата процедура, извън въпросите –  защо се кандидатира, какво знае за Европейската прокуратура и каква подготовка има, за да е част от нея, отиде само следователят Бойко Атанасов.

      Ситуацията в държавното обвинение един от малцината критици отвътре на главния прокурор коментира в отсъствието на Иван Гешев:

      „Главният прокурор има инструментариум прокуратурата да е ефективна, но в момента не виждам политическа воля нито от ВСС, нито от който и да било друг. Очевидно това е целта. В българската прокуратура не може да се финализират подобни род разследвания за огромен финансов интерес с успешен край. Поради това кандидатствам в тази прокуратура, защото виждам, че тя ще може да работи независимо“, мотивира участието си в процедурата Бойко Атанасов.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ