неделя, 22.09.24
17.4 C
София
21 C
Пловдив
20.8 C
Варна
Search Suggestions

      Войната в Украйна: Русия струпва войски около Мариопул

      В Украйна бойните действия не стихват успоредно с прегрупирането на руската армия. Русия и Украйна трябва да възобновят преговори онлайн по-късно през деня.

      Украинското правителство заяви, че са блокирани 45 автобуса от руските сили, изпратени, за да евакуират цивилни от обсадения град Мариупол и само 631 души са успели да се измъкнат от обсадата с личен транспорт. Руските войски, обявили, че днес ще отворят отново коридора за евакуация. Украинският президент Зеленски потвърди, че Русия струпва войски около Мариупол и допълни, че е уволнил двама генерали по обвинения в измяна.

      Ракетен удар по фронтовата зона на Харков прекъсна доставките на газ за около 34 хиляди души. Тръби са ударени и впоследствие е пламнал масивен пожар.  Десетки магазини са изгорени.

      Президентът Путин изпълни заканата си и от днес, според подписания от него указ, руският газ трябва да се продава на така наречените „неприятелски страни“ само срещу рубли. Европа продължава да настоява доставките да се извършват според сключените договори в евро и долари. България отказва промяна на договора, ако няма общо европейско решение.

      Германският канцлер Олаф Шолц каза, че западните държави ще продължат да се разплащат с Русия с евро, както е предвидено в договорите.

      Според САЩ искането на Русия за плащане на газа в рубли е знак за „отчаяние“. Байдън обяви освобождаването на безпрецедентните 180 милиона барела петрол от стратегическите запаси на САЩ в опит за контрол на цените на енергията.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ