събота, 21.09.24
16.3 C
София
21 C
Пловдив
19.8 C
Варна
Search Suggestions

      Броят на журналистите в затвора по света отбеляза нов рекорд

      Броят на журналистите по света, които са зад решетките, достигна най-високото си ниво през 2021 г., сочи ново проучване на организацията с нестопанска цел Комитет за защита на журналистите (КЗЖ), съобщи БТА.

      Най-малко 24 журналисти са били убити заради работата си, а 18 други са загинали при обстоятелства, които правят твърде трудно да се определи дали са били обект на посегателство заради тяхната работа, констатира КЗЖ в годишното си проучване за свободата на медиите и нападенията срещу журналистите.

      Това е шестата поредна година, в която КЗЖ документира рекорден брой журналисти, хвърлени в затвора по целия свят. Този рекорден брой отразява две неразривно свързани предизвикателства – правителства по света са решени да контролират и управляват информацията, и са все по-нагли в усилията си да постигнат това“, заяви изпълнителният директор на КЗЖ Джоел Саймън.

      Китай вкара в затвора 50 журналисти – най-много от всички държави, следван от Мианма (26), където репортери бяха арестувани в рамките на твърдите мерки за ограничаване на недоволството след военния преврат на 1 февруари. На трето място е Египет (25), следван от Виетнам (23) и Беларус (19), съобщи КЗЖ.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ