понеделник, 23.09.24
13.8 C
София
20 C
Пловдив
22.1 C
Варна
Search Suggestions

      Осъдиха опозиционния активист Сергей Тихановски на 18 години затвор

      Съдът в Гомел осъди Сергей Тихановски на 18 години в колония със строг режим в Беларус, предаде Белта. Опозиционният активист е признат за виновен в призоваване към насилие срещу властите и подготовка на масови безредици в страната. Сергей Тихановски, известен видеоблогър, се кандидатира за президент, но беше арестуван по съмнителни обвинения и хвърлен в затвора.

      Съпругата му, опозиционна лидерка Светлана Тихановска, призна, че тя и децата ѝ са заплашвани. Тихановска живее в изгнание в Литва. Нейни интервюта се появяват все по-рядко. След като съпругът ѝ бе оставен на милостта на затворническата охрана, ръководена пряко от Лукашенко, а децата ѝ бяха откъснати от родината и са в изгнание в Европа, Тихановска няма особено голям избор. Днес Тихановска нарича Лукашенко „бивш президент“, призовава ЕС да му наложи санкции, и го квалифицира като „заплаха за сигурността на Европа“, тъй като изтласква мигранти по границите й с ЕС.

      От президентските избори през миналата година насам десетки хиляди беларуси са напуснали страната в страх от разузнавателните служби. Човек може да бъде хвърлен в затвора само заради каналите и социалните мрежи, за които се абонира. Правозащитни организации твърдят, че около 100 души са били арестувани в началото на октомври за коментари в социалните мрежи. Всички арестувани са заплашени от 12 години затвор по обвинения за „разпалване на социална вражда“.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ