неделя, 22.09.24
23.5 C
София
25 C
Пловдив
24.3 C
Варна
Search Suggestions

      „Репортери без граници“ за Русия: Всички независими медии са забранени или блокирани

      „Откакто Русия нахлу в Украйна през февруари 2022 г., почти всички независими медии бяха забранени, блокирани и/или обявени за „чуждестранни агенти“, съобщават в годишния си доклад по медийна свобода „Репортери без граници“. 

      Спрямо световния индекс по свобода на словото Руската федерация се нарежда на 155 място от общо 180 държави. Миналата година медийната свобода в страната беше оценена с пет позиции по-надолу – на 150 място. 

      Неправителствената организация информира, че всички останали медии, които продължават да функционират, са обект на военна цензура. 

      „Всички частни независими телевизионни канали са забранени за излъчване, с изключение на кабелните развлекателни канали. Руската версия на Euronews беше спряна от Роскомнадзор, медийният регулатор, на 22 март 2022 г. Сред големите печатни медии, които от няколко години принадлежаха на съюзници на Кремъл, тези, които са запазили независимостта си и бяха под постоянна заплаха от закриване, подобно на независимия вестник „Новая газета“, трябваше да преустановят публикациите си. Радиостанциите са в същото положение. Медиите, които оцеляха, са изправени пред много строга автоцензура поради забранени теми и думи, а западните социални мрежи постепенно се блокират“, пише в доклада. 

      По отношение на политическия контекст организацията смята, че „президентът Владимир Путин изглежда все по-изолиран от външния свят от началото на пандемията. Само много ограничен кръг вече има достъп до него, а последните колективни институции за вземане на решения, като Съвета за сигурност, вече не са наистина съвместни. Парламентът се превърна в камара за записване на решения, взети от Кремъл. Официалният дискурс, предаван от вездесъща пропаганда, се основава главно на разкази за руските „исторически оплаквания“ и теории на конспирацията“.

      „Никой журналист не е застрахован от заплахата от сериозни обвинения по неясно формулирани драконовски закони, които често се приемат набързо. Много закони, свързани със свободата на изразяване, които бяха приети през последните години – включително законите за клевета и „фалшиви новини“ – бяха изменени, за да бъдат включени в Наказателния кодекс в началото на пандемията. Инвазията в Украйна даде нов тласък на този процес, като парламентът прие набързо поправки, според които „фалшива информация“ за руските въоръжени сили и всеки друг руски държавен орган, действащ в чужбина, сега се наказва с до 15 години затвор“, информират „Репортери без граници“.

      Според организацията „радикалните санкции, наложени на Русия от западните демокрации в отговор на инвазията в Украйна, внезапно отцепиха голяма част от руската икономика от европейската, с която тя беше тясно интегрирана“. Прогнозите са, че „това вероятно ще доведе до много дълга и изключително дълбока криза“.

      Организацията подчертава, че цензурата в Русия е принудила малкото останали независими журналисти да сменят професията или да заминат в чужбина. Журналистите са заплашени от обедняване, а регионалните медии са най-уязвими срещу икономическата криза. 

      „Почти две трети от руснаците получават новините си главно от телевизия, която се контролира от правителството и от руските социални медии, като VKontakte“, съобщават в доклада.

      „Теми като хомосексуалността и религиозните чувства постепенно станаха недостъпни за медиите при Владимир Путин, който насърчи известен консерватизъм в руското общество“, подчертават от „Репортери без граници“.

      В доклада още е посочено, че „през последните години, в допълнение към тежките присъди и дори изтезанията, понесени от някои журналисти, главно на регионално ниво, честото използване на глоби и краткотрайни задържания под различни предлози се добави към арсенала от системни заплахи срещу журналисти. Медиите също са заплашени от произволно включване в списъка на „чужди агенти“, статут, който идва с тежки бюрократични пречки и правни рискове“. 

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ