събота, 21.09.24
15.8 C
София
19 C
Пловдив
16.8 C
Варна
Search Suggestions

      Русия спря доставките на газ за Германия

      Русия спря да изпомпва природен газ за Германия през газопровода „Северен поток“.

      Операторът на газопровода Nord Stream AG твърди, че това е планов ремонт, който ще продължи до 21 юли. В Германия и други страни от ЕС обаче се опасяват, че на фона на конфронтацията, свързана с войната в Украйна, газовите доставки може да не се възобновят – което би довело до остра енергийна криза в Европа.

      Газопроводът се спира ежегодно за няколко дни за профилактика. Тази година обаче притесненията в ЕС са породени от факта, че дори преди да бъде затворен, обемът на газ, доставян по „Северен поток“, е намалял повече от половината. Това не беше компенсирано от увеличението на доставките през Украйна или други маршрути.

      Газпром обясни рязкото намаляване на доставките с решението на Канада да блокира връщането в Русия на газови турбини Siemens, които са били в Канада за ремонт поради санкции, както и с неизправности, открити от Ростехнадзор в компресорната станция. Берлин обаче смята решението на Русия за политическо.

      „Днес сме принудени да заявим, че Русия използва енергията като оръжие“, каза германският канцлер Олаф Шолц на 6 юли.

      В същото време германските власти започнаха преговори с Канада, като поискаха от Отава да върне турбините по изключение. Правителството на Канада вече даде принципно съгласие – беше обявено, че турбините ще бъдат прехвърлени в Германия, а оттам очевидно ще отидат в Русия, за да започнат работа отново в „Северен поток“. Москва все още не е коментирала това.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ