неделя, 22.09.24
12.8 C
София
20 C
Пловдив
21.5 C
Варна
Search Suggestions

      Протести в Судан: Най-малко 30 души са убити по време на размирици

      Силите за сигурност стрелят със сълзотворен газ по време на протестното шествие на суданските демонстранти в столицата Хартум в неделя срещу военното ръководство на страната, което е отговорно за избухването на насилие в щата Сини Нил.

      Според судански официални лица и ООН повече от 30 души са убити, а 100 са ранени при племенни сблъсъци, започнали миналата седмица между племената хауса и фунг в югоизточния щат, близо до границата с Етиопия.

      В неделя властите заявиха, че ще засилят присъствието на силите за сигурност в щата и ще разследват сблъсъците. В два града е обявен комендантски час.

      Протестиращите в столицата носеха плакати с надписи: „Спрете гражданската война“, „Сини Нил кърви“ и „Отменете мирното споразумение от Джуба“, докато маршируваха към президентския дворец.

      В няколко части на Судан, включително в източните крайбрежни райони и в западната част на Дарфур, се наблюдават спорадични изблици на насилие, въпреки подписаното през 2020 г. от някои бунтовнически групировки в Джуба национално мирно споразумение.

      Антивоенното движение, което провежда кампания на протести след преврата през октомври 2021 г., обвинява военните, че подклаждат вътрешен конфликт и не успяват да защитят цивилното население.

      „Продължаването на преврата означава повече смърт, както видяхме в Сини Нил, Дарфур и на други места“, заяви Мохамед Идрис, 43-годишен протестиращ в Хартум.

      Военните лидери заявиха, че превратът е бил необходим, за да се запази стабилността на Судан в условията на политически борби, и че работят за надграждане на мирното споразумение в Дарфур и други региони.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ