неделя, 22.09.24
4.8 C
София
11 C
Пловдив
15.1 C
Варна
Search Suggestions

      РИА: Украинските войски подновиха обстрела на Запорожката атомна електроцентрала

      Украинските войски възобновиха обстрела на Запорожката атомна електроцентрала, като нанесоха най-малко три удара от противоположния бряг на Днепър, съобщиха властите в Енергодар в канала Telegram.
       
      „Присъствието на международни експерти от мисията на МААЕ не е спиращ фактор за режима в Киев, който продължава да дава нареждания за нови провокации“, се казва в доклада.
       
      Уточнява се, че радиационният фон след обстрела е останал нормален, ключовите компоненти на електроцентралата не са повредени. Заради заплахата от нови провокации аварийните служби са приведени в незабавна готовност.

      Делегацията на МААЕ посети атомната централа миналата седмица. Служители на станцията и „Росатом“ поведоха представители през нейната територия и показаха районите, засегнати от обстрела на украинските войски.
      Според Гроси мисията на агенцията ще остане в Запорожката атомна електроцентрала толкова дълго, колкото е необходимо. Той каза още, че на 6 септември ще информира Съвета за сигурност на ООН за пътуването.

      Запорожката АЕЦ се намира на левия бряг на Днепър в близост до град Енергодар. Това е най-голямата атомна електроцентрала в Европа по брой блокове и инсталирана мощност – централата разполага с шест енергоблока с мощност от един гигават всеки. От март той е под охраната на руските военни. Въоръжените сили на Украйна продължават редовно да обстрелват Енергодар и територията на прилежащата към града гара.
      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ