Search Suggestions
      четвъртък, 24.10.24
      Search Suggestions

          „Музикаутор“: Дунавското хоро е със защитени авторски права до 2056 година

          “Тази великолепна музика, която носи празнично настроение, събира и обединява хората в първите секунди на всяка Нова година, е със защитени права до 2056 година и всяко нейно публично изпълнение по закон трябва да става след уреждането им“, съобщиха от „Музикаутор“ за символът на Новата Година – Дунавско хоро.

          “Въпреки дългогодишните усилия на организацията, множеството законодателни инициативи и синхронизиране на действащата нормативна уредба с тази в Европейския съюз творците в България продължават да бъдат ощетявани. Техните музикални произведения се използват, без да бъдат предварително уредени правата им по Закона за авторското право и сродните му права. Това се дължи на недостатъчния ресурс на държавата в контрола по спазването на закона, а в голяма степен и на нагласата на обществото и неразбирането за същността на правата и задълженията на ползвателите на авторски труд“, припомнят от „Музикаутор“ .

          От „Музикаутор“ поясниха още, че при липса на валиден музикален лиценз ползването е незаконно и подлежи на санкции, а контролът е вменен на Министерство на културата.

          Създател на Дунавското хоро е Дико Илиев. Той го композира, докато работи в оркестъра на Тридесет и шести пехотен козлодуйски полк в Оряхово и след това го аранжира за духов оркестър. 

          СВЪРЗАНИ НОВИНИ

          ОСТАВИ КОМЕНТАР

          Моля, въведете коментар!
          Моля, въведете името си тук

          Сайтът е защитен от reCAPTCHA и Политиката за Поверителност и Общи Условия на Google са приложени.

          - Реклама -

          НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

          Зареждане...
          - Зов за Помощ - spot_img

          ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

          Search Suggestions
              Search Suggestions