събота, 21.09.24
15.8 C
София
19 C
Пловдив
16.8 C
Варна
Search Suggestions

      ДОКЛАД: България е сред страните в ЕС, упражняващи насилие срещу мигранти на границата

      Loading the player...

      Страните от ЕС изостанаха в разработването на зачитащи правата миграционни политики или в справедливото споделяне на отговорността за мигрантите, търсещите убежище и бежанците от други страни. Повече от една година след превземането на властта от талибаните афганистанците, търсещи убежище, продължиха да се сблъскват с отблъскване по границите на ЕС и намаляващи нива на признаване на бежанци в целия ЕС. Държавите от ЕС, включително България, Хърватия, Кипър, Гърция, Полша и Испания, използваха незаконни отблъсквания и насилие на своите граници, докато имаше все повече доказателства за съучастието на граничната агенция на ЕС Frontex в гранични злоупотреби, особено в Гърция. Това сочи доклад на организацията за човешки права Human Rights Watch. 

      Условията за приемане на търсещи убежище остават под стандартите в няколко държави от ЕС и ЕС и неговите държави-членки подкрепиха либийските сили да прихващат търсещи убежище и мигранти в морето и да ги връщат към ужасяващи малтретирания в Либия, пише още в изследването. 

      ЕС предупреди за широко разпространения расизъм и дискриминация, включително увеличаване на антимюсюлманските и антисемитски атаки. Държавите-членки на ЕС трябваше да изпълнят напълно Плана за действие на Европейската комисия срещу расизма до края на 2022 г. Поради липсата на информация от страна на Комисията, както и липсата на прозрачност и неприобщаване в националните процеси на прилагане, гражданското общество не успя активно да се ангажират и подкрепят тези процеси. В няколко държави от ЕС, включително Унгария, Полша, Румъния и Италия, имаше силна политическа реторика срещу предполагаемата „идеология на пола“, засилена в медиите и публичния дискурс и усилията за приемане на закони, насочени специално към ЛГБТ хората, а в случая с Унгария правата на жените.

      Бързо нарастващата инфлация, особено при храните и енергията, и дългосрочните икономически последици от пандемията от Covid-19 засегнаха правата на хората, живеещи с ниски доходи или в бедност. Новата директива на ЕС относно минималната работна заплата и насоките към държавите-членки за подобряване и модернизиране на системите им за социална защита и гарантиране на адекватен минимален доход бяха положителни инициативи, които, ако бъдат приложени, ще помогнат за подобряване на защитата на правата, сочи още анализът на доклада. 

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ