събота, 21.09.24
11.2 C
София
15 C
Пловдив
17.7 C
Варна
Search Suggestions

      Human Rights Watch призовава Украйна да разследва използването на противопехотни мини

      Застъпническата група Human Rights Watch призова Украйна във вторник да разследва обвиненията, че нейните военни са използвали хиляди противопехотни мини с ракетен изстрел в и около източния град Изюм, когато руските сили окупираха района.

      Хюман Райтс Уоч отбеляза, че също е издала три доклада миналата година, обвиняващи руските сили в използване на противопехотни мини в множество райони в Украйна, откакто нахлуха в страната на 24 февруари 2022 г.

      Ройтерс не можа веднага да провери докладите.

      „Изглежда, че украинските сили са разпръснали широко противопехотни мини около района на Изиум, причинявайки цивилни жертви и представлявайки постоянен риск“, каза Стив Гус, директор на отдела за оръжия в Human Rights Watch.

      „Руските сили многократно са използвали противопехотни мини и са извършвали жестокости в цялата страна, но това не оправдава украинското използване на тези забранени оръжия“, каза той.

      Украйна е страна по Конвенцията от 1997 г. за забрана на използването, натрупването, производството и трансфера на противопехотни мини и за тяхното унищожаване. Русия не е. Москва отрече да е атакувала цивилни или да е извършвала военни престъпления.

      Human Rights Watch заяви, че използването на противопехотни мини също нарушава международното хуманитарно право, тъй като устройствата не могат да правят разлика между цивилни и бойци.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ