събота, 21.09.24
14.8 C
София
21 C
Пловдив
20.8 C
Варна
Search Suggestions

      Министърът на отбраната инспектира ремонта на военната база „Граф Игнатиево“

      Служебният министър на отбраната Димитър Стоянов ще инспектира ремонта на военната база „Граф Игнатиево“, който трябва да бъде завършен преди доставката на първите изтребители Ф-16 през 2025 година.

      Първите строителни дейности по инфраструктурата на новите изтребители Ф-16 започнаха през октомври 2022 година. Но по думите на Стоянов те са започнали със закъснение от 2 години.

      Публични данни посочват, че новата инфраструктура ще бъде разположена на площ от около 140 декара. Ще има събаряне на сгради, подмяна на ВиК и ел. инсталация, доизграждане на хангари и съоръжения. Пистата за излитане и кацане, която е с дължина 3 км, също ще бъде ремонтирана. Финансирането е до 300 млн. лв., отпускани целево от различните правителства през годините.

      Освен за закъснението на ремонта, Министерството на отбраната съобщи в края на 2022 година, че фирми отказват да си изпълнят договорите за строителни дейности въпреки авансовото им 100 процентово плащане.

      „Инфраструктурата е болният проблем на проекта за изтребителите“, заяви Димитър Стоянов и обяви, че за някои договори ще преговаря за прекратяване, а за други ще има нови процедури, но не на принципа на директното възлагане.

      Уверението засега е, че укритията за първите осем Ф-16 са обезпечени. Но все още няма започнало проектиране за укрития на новите осем Ф-16.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ