петък, 20.09.24
15.8 C
София
19 C
Пловдив
20.3 C
Варна
Search Suggestions

      Десетилетните газовите връзки на Москва с Европа лежат в руини

      Създадена щателно в продължение на десетилетия като основен източник на приходи за Кремъл, газовата търговия на Москва с Европа едва ли ще се възстанови от опустошенията на военния конфликт.

      След като „специалната военна операция“ на президента Владимир Путин в Украйна започна преди почти година, комбинация от западни санкции и решението на Русия да намали доставките за Европа драстично намали енергийния износ на страната.

      Последните санкции, включително ограничения на цените, вероятно ще нарушат още повече търговията с петрол, но е по-лесно да се намерят нови пазари за суров петрол и рафинирани продукти, отколкото за газ.

      Търговията на Русия с газ с Европа се основава на хиляди километри тръби, започващи от Сибир и стигащи до Германия и отвъд нея. До миналата година те заключваха западните купувачи в дългосрочни отношения на доставка.

      „Разбира се, загубата на европейския пазар е много сериозно изпитание за Русия в газовия аспект“, каза пред Ройтерс Юрий Шафраник, руски министър на горивата и енергетиката от 1993 до 1996 г.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ