вторник, 24.09.24
10.8 C
София
16 C
Пловдив
14.1 C
Варна
Search Suggestions

      ОПАСНО БЛИЗО: Румъния предупреди за възможен трус от 8,1 по Рихтер край Вранча

      Доклад на Главния инспекторат за извънредни ситуации ( IGSU ) на Румъния показва, че сеизмичната зона на Вранча може да предизвика земетресение от максимум 8,1 градуса по скалата на Рихтер.

      Поради голямата дълбочина щетите, причинени от подобно земетресение в Румъния, биха надхвърлили бедствието в Турция.

      Мирча Радулян, научен директор на Института по физика на Земята, обясни, че магнитудът от 8,1 е максимално очакваният. Той посочва, че най-големият магнитуд на земетресение в Румъния е бил 7,9.

      Земетресение от 8,1 ще бъде в допълнение към това, което се случи наскоро в Турция, и ефектите може да са много по-лоши.

      За Вранча най-сериозната ситуация е уязвимостта на структури или населени места. 

      Също така, поради голямата дълбочина, на която ще се случи, начина, по който сеизмичните вълни се разпространяват и влиянието на местните ефекти, щетите, генерирани от тези земетресения, не само ще бъдат големи в епицентралната зона (в окръзите Вранча или Бузау), но и на разстояния много по-големи от епицентри, до 200-300 км, с посока СИ-ЮЗ, показва документът на IGSU, съобщава Антена 3 .

      Специалисти от IGSU твърдят, че земетресение с магнитуд 8 градуса по скалата на Рихтер освобождава енергия, равна на тази на 1200 ядрени бомби като тези в Хирошима. Вранча е в точката на сближаване между Източноевропейската плоча и Мизийската и Интраалпийската подплочи.

      „Сблъсъкът на тези плочи предизвиква преди няколко десетки милиона години отделянето на литосферен блок, който в момента е потопен в мантията (литосферата е кората, твърдото външно покритие на земното кълбо; така че това е блок от земната кора, която е потънала в мантията, втория слой на Земята, под кората).

      Блокът идва от стара тектонска плоча, която е достатъчно студена и твърда в сравнение със заобикалящата мантия, за да бъде трудна за стопяване, което прави възможно генерирането на земетресения на междинни дълбочини (обикновено между 90 и 180 km), където нормалната температура би направила това невъзможно “, обясниха от IGSU .

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ