четвъртък, юли 25, 2024
19.2 C
София
20 C
Пловдив
21.8 C
Варна
НачалоЕвропаДоклад на Държавния департамент за България: Корупция, цензура и произволни арести

Доклад на Държавния департамент за България: Корупция, цензура и произволни арести

„Недостатъчни“ действия на българските власти за зачитане на човешките права и за справяне с корупцията.

Това се посочва в новия годишен доклад на Държавния департамент на САЩ за състоянието на човешките права в света през 2022 г. 

Документът може да бъде открит на сайта на институцията.

Ето какво още констатира той:

  • жестоко или унизително отношение от страна на властите, включително към задържани лица, мигранти и разселени и настанени в институции деца;
  • произволни арести; сериозни проблеми с независимостта на съдебната система;
  • сериозна корупция в държавната администрация;
  • престъпления, включващи насилие или заплахи за насилие, насочени към членове на ромската общност;
  • престъпления, включващи насилие или заплахи за насилие, насочени към ЛГБТ общността.

Според доклада корупцията, неефективността и липсата на отчетност са широко разпространени проблеми, които засягат независимостта и безпристрастността на съдебната власт у нас.

Общественото доверие в съдебната система остава ниско поради схващането, че магистратите са податливи на политически натиск.

В доклада е посочено, че през август Софийският административен съд е потвърдил решението на Софийския районен съд, че бившият министър-председател Бойко Борисов, бившият министър на финансите Владислав Горанов и съветникът по връзки с обществеността Севделина Арнаудова са били арестувани незаконно.

Малтретиране в ареста

От Департамента на САЩ посочват, че през януари неправителствената организация Български хелзинкски комитет публикува проучване сред затворници, в което се твърди, че 27% от тях са били подложени на малтретиране по време на задържане, и се отбелязва, че 24% са се оплакали, че са били подложени на физическо насилие, докато са били в полицейски участък. 

В проучването се отбелязва, че предполагаемата цел на насилието често е била да се изтръгне информация, да се получи признание или да се накаже задържаното лице за предполагаемо престъпление.

Ниска защита на лица с увреждания 

„Правителството не прилага ефективно закона за защита на правата на лицата с физически, умствени, интелектуални и сензорни увреждания и лица с увреждания не са имали достъп до образование, здравни услуги, обществени сгради и транспорт наравно с останалите“, се подчертава в документа.

Проблеми с малцинствата

Законът защитава всички граждани от дискриминация, основана на расова основа, етнически произход или националност, но правителството не прилага закона ефективно. 

„Обществената нетърпимост към малцинствените групи продължава и се изразява в честа дискриминация срещу ромите и етническите турци. Политически и правителствени дейци понякога я одобряваха или подтикваха към нея“, се казва в доклада.

От Департамента на САЩ казват, че антисемитска реторика продължава да се появява редовно в социалните мрежи и като коментари под статии в онлайн медиите.

Медийна свобода

„Журналистите съобщават за редакционни забрани за отразяване на конкретни лица и теми и за налагане на политически гледни точки от страна на корпоративни лидери с предполагаемата подкрепа на правителството“, пише в доклада.

Според проучване на Асоциацията на европейските журналисти, публикувано през октомври, всеки десети журналист е бил заплашван със съдебно дело заради работата си, а всеки четвърти журналист е упражнявал автоцензура. 

Корупция

Макар че законът предвижда наказателни санкции за корупция на длъжностни лица, правителството не го прилага ефективно и се съобщава, че длъжностни лица от всички клонове на държавната администрация са участвали в корупционни практики безнаказано.

Докладът цитира и телевизионно интервю на заместник-министъра на земеделието Иван Христанов, в което казва, че бивш политически лидер му е предложил 500 000 лева, за да може фирмата „Евролаб 2011” да продължи да извършва частния фитосанитарен контрол на границата с Турция.

В документа е посочено, че през май „Евролаб 2011“ е отстранена заради подозрения за фалшифицирани контролни процедури и предполагаема корупция, която е ощетила публичните средства с до един милиард лева. През юли Христанов обяви, че преди това е докладвал на полицията за нарушенията на „Евролаб 2011“. 

  

 

 

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Реклама - spot_img

НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

Зареждане...

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ