събота, 21.09.24
15.8 C
София
19 C
Пловдив
16.8 C
Варна
Search Suggestions

      България и Албания подписаха Спогодба за социална сигурност

      Вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Лазар Лазаров подписа днес Спогодба за социална сигурност с Албания.

      Документът беше парафиран в присъствието на Доника Ходжа, извънреден и пълномощен посланик на Албания. От албанска страна по кореспондентски път Спогодбата е подписана от министъра на финансите и икономиката Делина Ибрахимай в Тирана.

      „Подписването на двустранната Спогодба е важно за регламентирането на социалните права на гражданите и регулирането на взаимоотношенията между институциите и бизнеса“, заяви министър Лазаров и изрази увереност, че традиционно доброто сътрудничество между двете държави ще продължи.

      Международният документ регулира осигуряването на граждани на България и Албания при работа в двете държави. Спогодбата гарантира техните осигурителни права и определя реда за отпускане и изплащане на обезщетения за болест и майчинство, трудова злополука и професионална болест. С нея се регламентират и условията за отпускане и изплащане на различните видове пенсии  – за осигурителен стаж и възраст, инвалидност поради общо заболяване, инвалидност поради трудова злополука и професионална болест и наследствени пенсии.

      За да влезе в сила, Спогодбата за социална сигурност между България и Албания трябва да бъде ратифицирана от Народното събрание. По този начин ще се създаде възможност хората, осигурявани в България и в Албания, да реализират социалните си права.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ