събота, 21.09.24
20.8 C
София
25 C
Пловдив
24.8 C
Варна
Search Suggestions

      Белият дом за ареста на репортера на „Уолстрийт Джърнъл“: Обвиненията в шпионаж са нелепи

      Обвиненията в шпионаж срещу репортера на „Уолстрийт Джърнъл“ Еван Гершкович са абсурдни.

      Това заяви прессекретарят на Белия дом Карин Джийн-Пиер. 

      „Категорично осъждаме задържането на г-н Гершкович. Също така осъждаме продължаващите репресии на руското правителство срещу журналисти. Посолството ни в Москва се е свързало с руското Министерство на външните работи по този въпрос. Искам категорично да повторя, че американците трябва да се вслушат в предупреждението на правителството на САЩ да не пътуват до Русия. Американските граждани, пребиваващи или пътуващи в Русия, трябва да напуснат страната незабавно“, подчерта Карин Джийн-Пиер.

      Прессекретарят на Белия дом е категорична, че на този етап американците в Русия не са в безопасност.

      „Както знаем, за съжаление е обичайно за Русия да задържа американци. И затова бяхме пределно ясни, че нашите граждани не трябва да пътуват до Русия. В момента там не е безопасно за американци. Нивото на риск е от четвърта степен. Моят колега от Държавния департамент спомена за това преди малко. Отново подчертавам и Държавният департамент ще продължи да повтаря, че в момента не е безопасно американци да бъдат в Русия или да пътуват в Русия“, заяви Карин Джийн-Пиер.

      Припомняме, че репортерът на американския вестник „Уолстрийт Джърнъл“ Еван Гершкович беше арестуван вчера от руските власти в Екатеринбург по обвинение в шпионаж в полза на САЩ. Според руската служба за сигурност журналистът е събирал информация за едно от предприятията на руския военно-промишлен комплекс, която представлява държавна тайна.

      Следственият отдел на Федерална служба за сигурност на Русия е образувал наказателно дело срещу репортера. С решение на Лефортовския районен съд на Москва е избрана мярка за неотклонение под формата на задържане под стража до 29 май 2023 г.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ