събота, 21.09.24
14.8 C
София
21 C
Пловдив
20.8 C
Варна
Search Suggestions

      САЩ одобряват модернизацията на F-16, след като Турция смекчи позицията си спрямо НАТО

      САЩ се съгласиха в понеделник да продадат на Турция софтуер за 259 милиона долара, който отдавна се стремят да обновят своя флот от американски изтребители F-16. Одобрението на Държавния департамент за продажбата идва около две седмици след като Турция се отказа от възраженията си срещу присъединяването на Финландия към НАТО.

      Турция продължава да не дава одобрението си Швеция да се присъедини към военния съюз. НАТО изисква единодушно одобрение, за да приеме нови членове.

      Турция все още иска да закупи 40 нови F-16 от САЩ, но някои в Конгреса се противопоставят на продажбата, докато Турция не одобри членството на двете скандинавски страни в НАТО.

      Турция изпадна в немилост от САЩ относно закупуването на високотехнологични военни самолети, след като през 2017 г. реши да придобие руски ракети за противовъздушна отбрана.

      Турция беше изхвърлена от американска програма за разработване на изтребител от следващо поколение F-35 и служители на турската отбрана бяха санкционирани. САЩ заявиха, че руските ракети представляват заплаха за F-35 и категорично възразиха срещу използването им в рамките на НАТО. Турция вижда F-16 като междинна опция за изграждане на своя въздушен капацитет.

      Одобрението от понеделник за продажбата на софтуер ще позволи на Турция да актуализира авиониката на съществуващия си флот F-16. Държавният департамент каза, че надстройката включва подобрения в комуникациите и програмите за сигурност като системата за избягване на земята. Той го нарече „проблем с оперативната съвместимост и основната безопасност на полетите“ за Турция и нейните съюзници.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ