неделя, 22.09.24
12.8 C
София
20 C
Пловдив
21.5 C
Варна
Search Suggestions

      Отбелязваме Международния ден на Земята

      Loading the player...

      На 22 април отбелязваме Международния ден на Земята, който и тази година, като продължение на миналогодишната кампания, преминава под мотото „Инвестираме в нашата планета“.

      Всяка година на 22 април, заинтересовани страни от цял свят обединяват своите действия по отношение на устойчивостта и климатичните промени в чест на Деня на Земята. Повече от 1 милиард души в 192 държави участват в дейности, което го прави най-големият нерелигиозен празник в света.

      За първи път Деня на Земята се отбелязва официално на 22 април 1970 г. в САЩ и Канада. Милиони граждани на Северна Америка участват в демонстрация и настояват опазването на околната среда да стане приоритет на политици, държавници, бизнес среди. През 1990 г. празникът е обявен за международен.

      В България има почти вековна традиция да се почита опазването на природата. През декември 1930 г. по предложение на земеделския министър се е състояло първото подобно събитие у нас, а през април 1992 г. президентът Жельо Желев подписва клетва в името на Земята, с което страната ни се присъединява към международната инициатива за отбелязване на Деня на Земята.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ